Burun Estetiği

Burun Estetiği

Estetik burun, yüzdeki oranlara ve yüzün diğer elemanlarına uyumlu olmasına da bağlı olarak, burnun şekil olarak algılanması sırasında “güzel” olarak sınıflandırılan burundur. Diğer bir deyişle, algılayanı rahatsız edecek bir yapısı olmayan burundur. Ancak estetik açıdan bakarken burnun işlevsel ve görsel yekpare bir yapı olduğunu unutmak ve bu iki özellikten, işlevselliği ikinci plana atmak yapılabilecek olan en büyük hatadır.

İnsan yüzü, üç eşit bölümden oluşur; saç çizgisinden kaşlara kadar olan alın bölgesi, burnu, gözleri ve kulakları içine alan orta yüz bölgesi ve dudakların bulunduğu çene bölgesi.

Estetik görüşe göre bu üç bölüm birbirine eşit olmalıdır. Her üç kısım birbirine eşit olsa bile, burun uzun olup, orta kısmın sınırlarını taştığında, görünümü ve dolayısıyla yüzün estetiğini bozar.

Yine önden bakıldığında, burun kanatlarının genişliği, bir gözün genişliğine eşit olmalı, göz pınarlarından ağız köşelerine çekilen çizgilerin dışına taşmamalıdır.

Yandan bakıldığında, burun kökünden burun ucuna kadar olan mesafe (x) ile burun kanadı kenarından burun ucuna olan mesafenin (y) oranı 2/3tür. Yani burun sırtı olan x 3 birim ise, y, 2 birimdir.

Önemli bir ölçüt olan burun ucu kalkıklığı da cinsiyete göre değişir. Bu açı (z), bayanlarda 102 ile 115 arasında olmalıyken erkeklerde 90 ile 105 arasında olmalıdır.

Burada dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta vardır; birincisi, güzelliğin öznel olduğudur (sübjektif). Yani neyin güzel olduğu kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.

Diğeriyse, işlevsel ve görsel özelliklerin farklı kişilere göre farklı önceliklere sahip olduğudur. Yani kimi insan nefes alma sorunum önemli değil, yeter ki burnum güzel olsun derken, kimisi de şeklini boşver, rahat nefes almak daha önemli diye düşünebilmektedir.

İşte estetiği konu edinen ortamlarda karşımıza çıkan tehlikeli durumlar, bu noktaların dikkate alınmaması sonucudur.

Normlara uyumsuzluk gösteren burunların, estetik hale gelebilmesi için sıklıkla ameliyat gerekmekte olup, nadir durumlarda da ameliyatsız çözümler vardır. Eğer kişi, burnunun işlevinden veya görüntüsünden rahatsız ise, girişim yapmak şart olur.

Bu girişim sırasında doğrusu olan, burnu bir bütün olarak işleme tabi tutmak olsa da, sorunlar doğrultusunda birine öncelik verilebilir, hatta diğeri tamamen işlem dışı bırakılabilir.

Yani nefes alma sorunu yoksa, sadece görünümü hedef alan girişimler uygulanır. Elbette bu girişimler ile işlevselliği bozmamaya da dikkat edilir.

Estetik rinoplasti veya estetik burun ameliyatı da burnun “güzel”, doğal ve yüz ile uyumlu olmasını sağlayan, bunu yaparken de işlevselliğine azami önem veren ve mümkünse, yapıldığı belli olmayan ameliyattır