KİMYASAL PEELING NEDİR?
Kimyasal peeling donuk ve cansız görünümlü cildi canlandırmak için uygulanan yöntemlerden biridir. Ayrıca ciltteki koyu renkli lekelerin tedavisi, yüzeyel kırışıklıkların, akne ve izlerinin tedavisi için de kullanılır. Kimyasal peeling ile cildin temizliği, doğal rengi, dokusu ve pürüzsüzlüğü konusunda ciddi gelişme sağlanabilir. Ayrıca cildi sıkılaştırarak yüzeysel çizgi ve kırışıklıkları da azaltır.
KAÇ ÇEŞİT KİMYASAL PEELİNG VARDIR ?
Kimyasal Peeling yüzeysel, orta ve derin olarak 3 ayrı düzeyde sınıflandırılabilir.
Yüzeysel olanlarında kullanılan meyve asitleri, cilde donuk görünüm veren ölü hücreleri temizleyerek sağlıklı hücrelerin yenilenmesini hızlandırır ve cildin canlanmasını sağlar. Alfa-beta peelingler daha çok akneye eğilimli hastalarda tercih edilir.Yüzeysel peelingler 2 haftada bir olacak şekilde 6-8 seans olarak planlanır. Her seansta cildin reaksiyonuna göre konsantrasyon ve peelingin ciltte kalış süresi attırılır.
Orta peelinglerden en çok kullanılanı TCA peelingler olup işlemden sonra 3-7 gün ciltte kızarıkılık ve soyulma nedeni ile önceden planlanarak uygulanmalıdır.
Fenol gibi derin peelingler ise özellikle kardiak risklerinden dolayı klinik ve muayenehane gibi ortamlarda kullanılmamalıdırlar.
Kimyasal Peeling Öncesi Hazırlık
Kimyasal peeling öncesi ilk olark cilt medikal olarak temizlenmeli ve hava alamsı sağlanmalı.Uygulama öncesinden ve seans araliklarinda A vitamini türevi retinoik asitli krem veya düsük konsantrasyonlarda AHA ‘li krem veya yikama jelleri kullanilmalidir. Bu ürünler kimyasal peelinglerin etkinligini arttirir. Leke tedavisi görenlerde bu ürünlerin yani sira leke giderici kremler mesela Hidrokinon eklenir.
Kimyasal Peeling Uygulamaları
Kimyasal peeling muayenehane ortaminda uygulanabilir. Ameliyathane sartlari gerektirmez.
Yüzeyel kimyasal peeling uygulamalari esnasinda sadece hafif bir batma duygusu yaratmaktadir.Kimyasal peeling Anestezi gerektirmez.
Kimyasal Peeling Tedavi Sonrası
Yüzeyel peelingten sonra geçici kizariklik, kabuklanma ve soyulma olabilir. Bu tür sikayetler peeling cilt tipine göre ayarlanarak giderilebilir.
Kimyasal Peeling Sonrası Normal Hayata Dönüş
Yüzeyel kimyasal peeling ile geçici kizariklik, kabuklanma ve kuruluk günlük yasam ve çalisma hayatini engellemez. Düzenli uygulanan kimyasal peeling tedavisinden sonra cilt daha canli ve parlak hale gelir. Mutlaka kimyasal peeling tedavi sonrasi ve seans araliklarinda günlük cilt bakiminda günesten koruyucu krem kullanilmalidir.
Kimyasal Peeling Sonrası Bakımı
Tedavi alanlari serin tutulur ( örnegin yatistirici su spreyleri)
Kabuklar koparilmamalidir, iz kalabilir.
Yüzeyel kimyasal peeling sonrasi hafif nemlendiriciler, derin kimyasal peeling sonrasi yogun nemlendiriler kullanilir.
En az 6 ay günesten korunulmalidir.
Tavsiye edilirse geceleri retinoik asit, AHA veya hidrokinon kullanilabilir.
Kimyasal Peeling Sonrası Yeni Görüntünüz
Kimyasal peeling sonrası sağlıklı,pürüzsüz, canlı bir cilt görünümü oluşur. Tedavi devam ettikçe cildin ölü tabakası tamamen ortadan kalkıp üst deri olması gereken yapıya ulaşacağı için mevcut sorunlarından arınmış,güçlü bağ dokuya sahip bir hale gelir.
UYGULAMA SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR ?
Cildin üst tabakasının soyulmasının ardından ortaya çıkan taze cilt güneşe karşı çok hassas olduğundan doktorunuzun önerdiği koruyucuların her 2 saatte 1 tazelenmesi ile cilt güneşten sıkı bir şekilde korunmalıdır.