Ameliyat Yara İzi Kapatma Ameliyatı
Yara izlerinin iyileşmesi yaş, genetik yapısı, vücuttaki yerlerine göre değişir. Yara izleri görünümü bozarsa eğer birkaç işlem sonrasında bu izler daha az belirgin olacak şekilde silikleştirilir. İzler tamamen giderilemez.
Hoş durmayan, geniş ve çökük izler işlem sonucunda düzgün ve ince şekle getirilebilir. Kalın yara izleride daha ince şekle gelebilir.
Ameliyatlardan sonra tüm dikişlerden sonra iz kalır ve ne kadar iz kalacağı herkeste farklıdır. Dudak, göz kapağı ve parmak ucu gibi iyi kan gen yerlerde iz kalmaz.
Jilet izleri tamamen giderilemez. Fakat iyi hale sokulabilir. İnce ve belirsiz olarak düzenlenir. İz silikleştirme işlemi için yaraların üzerinden enz altı ay geçmelidir. Deri üzerinde geniş yüzeye sahip olan hafif pürüzlü yara izlerine dermabrazyon uygulanır ve bu şekilde pürüzsüzlük kazandırılabilir.
Bazı yaralar deri üstünden taşacak biçimde sert ve kabarık, kaşıntılı ve kırmızı renklerde kötü iz bırakacak biçimde iyileşir. Bu gibi gelişen izlere keloid adı verilir ve yaş, ırk ve genetik yapısı ile alakalıdır. Yaralar iyileşirken keloid gelişeceği hissedilirse eğer steroidli pomatlar kullanılmalı ve krem yada silikon bandajlar ile durdurulmalıdır.
Ameliyatla yaralar iyileşirken yeniden keloid gelişebilir ve bu gibi durumlarda keloidin içine steroidli ilaç enjeksiyonları ve bandajlar uygulanmalıdır. Daha geniş yüzeye yayılmış olan, sert ve rahatsızlık veren durumlarda keloid revizyonu düşünülür. Her yara oluşumunda insan biyolojisi iz bırakarak iyileşir ve yara izleri gidermek tam olarak mümkün olmasa da , yeni teknikler ile bunlar en aza indirgenir.