Liposakşın
Diyet veya egzersiz ile kilo verdikten sonra hala giderilemeyen yağ fazlalıkları liposakşın yöntemi ile giderilebilir. Liposakşın zayıflama yöntemi değildir, ancak vücudun herhangi bir bölgesinde yağ fazlalığını azaltmada kullanılır. Bölgesel olarak dolgunluk azaltmada çok iyi bir yöntemdir fakat etkili bir kilo verme yöntemi değildir.
Hafif kilolu hastalar ya da ideal kilosuna yakın olan hastalar liposakşından daha çok yarar görebilirler. Normal kiloda veya yakınında olmak en iyisidir. Eğer obezite ya da aşırı kilonuz varsa öncelikle zayıflamanız gerekir. Deri elastikiyetinin iyi olması, yağ alındıktan sonra bollaşan derinin yeni ölçülere kolaylıkla uyum sağlamasına yardımcı olur. Liposakşın sırasında çıkarılan yağ dokusu gerekirse yağ enjeksiyonu için kullanılabilir. Ancak bu uygulama için alınan yağ hücrelerinin steril olarak bazı işlemlerden geçirilmesi gerekir. Ameliyat için kesin yaş sınırı yoktur, 18 yaş ve üstünde yapılabilir.
Sarkık deri vücudunuzun yeni konturlarına göre iyi uyum sağlamaz ve cerrahi ek girişimlerle fazla derinin çıkarılmasını gerektirir. Liposakşın sonucunda bikini içinde kalan izler oluşacaktır. Liposakşın yapılacak bölgede hasta yakın zamanda bir ameliyat geçirmişse, o bölgede kan dolaşımı bozuksa, veya hastanın akciğer veya kalp rahatsızlığı varsa ameliyat ertelenmelidir.
Liposakşın ya da yağ aldırma, vücudun belirli alanlarından, çene, boyun ve yanaklar dahil, kollar ve göğüs üst kısımları; karın, gövde yan kısımları, kalçalar ve uyluklar; ve dizler, bacak baldır kısımları ve ayak bileklerinden istenmeyen yağ fazlalıklarının çıkarılmasıdır. Liposakşın kilo vermenin alternatifi değildir, fakat diyet ve egzersize yanıt vermeyen lokalize yağ depolanmalarını alma yöntemidir.
Deri elastikiyeti az olan hastalarda genellikle liposakşın yerine veya ona ek olarak bir yüz ve boyun germe gerekebilir. Liposakşın oldukça güvenli ve etkili olmasına karşın, cerrahi bir işlemdir ve kanama, enfeksiyon ve sinir hasarı gibi komplikasyonlara yol açabilir. Çok fazla miktarda yağ alınırsa, deri düzensizlikleri veya dalgalanma gibi estetik komplikasyonlar çok nadiren de yağ embolisi görülebilir. Özellikle 5 kg. üzerinde yağ alınması durumunda bu risk artar. Komplikasyonlar sık değildir ve birçok hasta sonuçlardan mutludur. Liposakşın için yapılan kesiler, yarım santim uzunlukta olup kalan izler küçüktür ve neredeyse beli olmaz. Tedavi edilen bölgede deride torbalanma veya dalgalanma ve güneşe maruz kalırsa kalıcı olabilen pigmentasyon değişiklikleri (kahverengi lekeler) gibi sorunlar nadiren olabilir. Yine çok nadir oluşabilen asimetri durumunda (eşit olmayan kontur veya biçim) bazen ikinci bir ameliyat gerektirebilir. Genellikle liposakşın işlemi 1-2 saat sürede tamamlanır, fakat emilim yapılan alanın büyüklüğü ve miktarına bağlı olarak süre yarım saatten birkaç saate kadar uzayabilir. Prosedüre başlamak için, kanül adı verilen küçük emici tüpleri içeri sokmak amacıyla çok ufak bir kesi yapılır. Kanülün dışarıda olan öteki ucu ise güçlü bir vakum yaratan bir makineye bağlıdır.
estetikcerrah kanülü derinin altındaki yağ tabakası derinliklerinde ileri-geri hareket ettirerek yağı keser ve emerek dışarı çıkartır. Liposakşın uygulamasında iyi sonuç alınması için enaz iki ayrı noktadan girilmesi gerekir. İkinci hatta bazen üçüncü bir noktadan girilerek daha önceki tarama alanları çaprazlanmış olur ve böylece yağ alınan bölge yüzeyinin daha düzgün olması sağlanır. Bazen tüm yağı çıkarmak amacıyla ek ufak insizyonlar yapmak gerekebilir. Eğer lokal anestezi altında yapılıyorsa hasta sürtünme ve titreşim hissedecektir. Kanül derinde kasa doğru yaklaştıkça batma hissi ortaya çıkabilir. Liposakşın sırasında yağ ile birlikte sıvı kaybı da olacaktır ve bu sıvının kişiyi şoka sokmayacak miktarda olması gerekir. Damar yoluyla sıvı verilir ve gerekirse kan transfüzyonları da yapılabilir.
Liposakşın yapmadan önce uygulama bölgesine içinde formüle dayalı bazı ilaçlar olan belli miktarda sıvı enjekte edilir. yağ hücreleri bu sıvı ile şişer ve işlem kolaylaşır. Günümüzde bu yöntem artık olmazsa olmaz olarak kabul edilen bir tekniktir. Verilen sıvı içerisinde kanamayı durduran, ağrıyı kesen lokal anestetikler gibi ilaçlar bulunmaktadır.
Liposakşın estetik uygulaması sonunda konforlu bir elastik giysi veya korse, liposakşın yapılan yere giydirilerek kanama ve ödem önlenir ve derinin yeni kontura uygun biçimlenmesi sağlanır. Korse, ayrıca hastanın ağrılarını önlediği gibi, daha rahat hareket etmesini sağlar. Bu sıkı elbise veya bandajın, cerrahın uyarılarına göre, bir ay süreyle sürekli olarak giyilmesi gerekir, daha sonra birkaç hafta süreyle de gündüzleri giyilmesi gerekebilir. İnfeksiyona karşı antibiyotik verilebilir. Ameliyat sonrası çok iyi görünmeyi veya kendinizi iyi hissedeceğinizi düşünmeyin.
Verilen fazla sıvılar nedeniyle liposakşın sonrasında bir süre kendinizi ağır hissedeceksiniz. Yağ emilen alanlarda şişlik, hafif morluklar görünebilir, yanma hissi olabilir. Ağrı, ağrı kesici ilaçlarla kontrol edilebilir. Yağ emilen alanda tüm his kaybolabillir ancak bu durum bir süre sonra düzelecektir. Ameliya sonrası alınan yağların oluşturacağı kilo kaybı hemen ortaya çıkmaz. Liposakşın uygulanan bölgede oluşan ödem ve su tutulması bunun sebebidir.
İyileşme yavaş ilerleyen bir olaydır. Liposakşın sonrası bacaklarda venöz pıhtıların oluşumunu önlemek için cerrah size olabildiğince hemen ayağa kalkmanızı öğütleyebilir, fakat 2-4 hafta ağır aktiviteden sakınılmalıdır. 5-10 gün içinde dikişler alınır ve bazı hastalar 2-3 gün içinde dahi işine dönebilir, bazılarında ise ağrılar sürebilir fakat en fazla yaklaşık 2 haftada işe dönüş gerçekleşir. İşe ne zaman başlanacağını yapılan ameliyatın büyüklüğü, hastanın nasıl hissettiği ve doktorun önerileri belirler. 1-2 ay içinde şişlik ve renk değişikliklerin çoğu ortadan kalkarken bir miktar şişliğin kaybolması 6 ayı bulabilir.