Genel anestezi
Genel anestezi büyük ameliyatlarda kullanılan, hastanın tam anlamıyla uyutulduğu bir çeşit anestezidir. Genel anestezi sırasında lokal anestezi aksine bilinç tamamen kaybolur. Hasta bu süreye ait hiç bir şey hatırlamaz. Hastaya önce damar yolu açılarak serum takılır. Daha sonra serum lastiğinden kısa süreli anestezik enjekte edilir. Sonra hastanın nefes borusuna ağız ya da burun yoluyla bir tüp takılır. Bu tüpten anestezinin devamını sağlayacak anestezi gazları ve oksijen birlikte verilir. Bu sırada hastanın tüm vital bulguları kan basıncı, kalp hızı, kalp ritmi, oksijen saturasyonu, takip edilir.
Ameliyat sırasında oluşabilecek ağrı şiddetine göre anestezi dozu ve derinliği ayarlanır. Ameliyat sonuna doğru anestezi gazları azaltılır. Ameliyat sonunda kısa sürede hastanın uyanması sağlanır. Genel anestezi öncesinde hastanın özellikle karaciğer ve böbrek fonksiyonları kan testleri ile kontrol edilir.
Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile anestezi cihazları çok gelişmiştir. Genel anestezi artık bilgisayarlı ve monitörlü elektronik sistemler haline gelmiştir. Solunum dolaşım sistemi ile ilgili bazı hastalıklar genel anestezi için risk oluşturabilir.