Kalça estetiği
İdeal kalça estetiği ya da kalça şekli üzerinde varılmış bir uzlaşma henüz yok. Ama genellikle dolgun, yuvarlak ve dik bir kalça, kadın figürünün önemli unsurlarından biridir. Dolgun yuvarlak ve dik görünümlü olan, giyilen kıyafeti tam dolduran kalçalar günümüzde birçok kadının en çok sahip olmayı arzuladığı vücut bölgeleridir.
İdeal kalça estetiği oluşturmak amacıyla bazı özel masajlar önerilmekte ya da bazı mucize ilaçlar piyasada satılmakta fakat hiç birisi gerçek anlamda bir fayda sağlamamaktadır. Kadın kalça şeklini büyük oranda içerdiği yağ dokusu miktarı ve dağılımı belirlemektedir. Eğer belli bölgelerde yeterli yağ mevcut değilse aşırı kaslı ya da erkeksi bir yapı oluşabiliyor. Yer çekiminin etkisiyle kadın yaşlandıkça kalçalar aşağı doğru sarkar ve bu durum kalçaları çirkin gösterir. Kalça estetiği konusunda en önemli nokta yağ dağılımını düzeltmektir. Yağ dokusu dengesini ve dağılımını değiştirerek kalçaları hem ideal şekilde, hem selülitsiz hem de yeterince yüksek tutmak mümkün olabilir. Bunun için kullanılan yöntem yağ dokusunun fazla olduğü kısımlardan liposakşın ile yağ almak ve bu yağ dokusunu özel işlemden geçirdikten sonra eksik olan bölgelere yağ enjeksiyonu ile vermektir.
Liposakşın (yağ alma) işleminde yağ dokusu 2–3 mm. inceliğinde bir tüp ile emilir. Özellikle kalça şeklini en çok bozan ve en sık görülen problem olan basen kısmında gerekli miktarda yağ liposakşın ile alınır. Bu işlem lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. Ancak yağ enjeksiyonu ile ilgili olarak bilinmesi gereken, yağ dokusu hücrelerinin çok dayanıksız olması ve hastanın kendi dokusu olduğu halde enjekte edilen yağ dokularının hepsinin tutmayabileceğidir. Bu durumda yağ enjeksiyonundan sonra 6-12 ay içinde ortalama % 50-80 kadar kısmı erir ve kaybolur. Bazı durumlarda enjekte edilen yağ dokusunun tamamının da erime riski vardır. Bu nedenle yağ enjeksiyonu işlemini tekrar etmek geekebilir.
Bunun dışında kalça estetiği için yapılmış özel bir silikon protez kullanılması da kalça estetiği ile ilgili bir yöntemdir. Bunun için meme protezine benzer silikondan yapılmış kullanılır. Ancak bu tekniğinde olumsuz yönleri vardır. Özellikle en önemli özelliği kullanılan protezin oturma yüzeyine yakın bir yere konması nedeniyle bir çok sorun yaratabilmesidir. Diğer yandan da bu protezi koymak için büyük bir kesi yapmak gerekiyor ve bu da ister istemez büyük bir iz bırakıyor.