Estetik dikiş
Estetik dikiş efsanesi, halk arasında eğer estetik dikiş konursa, hiç iz kalmayacak şeklindeki inançtır. Estetik dikiş konusu ülkemizde halen efsane özelliğini korumakta ve çoğu zaman da kötüye kullanılabilmektedir. Oysa gerçekte her ameliyat kesisi ya da deride oluşan bir kedi tırmığı dahi iz bırakmaktadır. Ancak bazı vücut bölgelerinde bu iz çok az kalmakta bu nedenle çok zor farkedilmektedir. Tabii çoğu zaman çok az kalan iz hiç iz kalmadı ya da iz kalmaz şeklinde değerlendirilmekte ya da anlatılmaktadır. Bu maalesef yanlış ya da hatalı bir inanıştır.
Estetik cerrah bir ameliyat kesisi yaptığı zaman mutlaka burada en az iz kalacak şekilde gereken tedbirleri alır, gerekenleri uygular. Bu tedbirler öncelikle düzgün bir kesi ile başlar. Ameliyat sırasında atravmatik yöntem denilen deride hasar oluşturmayan yöntemler uygulanır. Bunun için de en az hasarı oluşturan çok ince ameliyat aletleri kullanılır. Son olarak ta kesi yarası dikilirken estetik olarak en az izin kalmasını sağlayacak özel dikiş yöntemleri ve çok ince dikiş materyalleri kullanılır.
Estetik dikiş aslında bir anlamda doğru da olabilir. Çünkü örneğin 2 santimlik bir kesi çok kalın dikişler kullanılırsa 2-3 dikişle kapatılabilir. Bu durumda dikişlerin bile ayrıca izleri kalacaktır. Oysa çok daha ince dikiş iplikleri kullanılırsa aynı yaraya 8-10 dikiş konabilir. Bu durumda dikiş izleri çok daha ince neredeyse belirsiz olacaktır. Bunun dışında estetik dikiş anlamında bazı özel dikiş yöntemleri vardır. Bunlardan en sık kullanılanı intradermal ya da subkütiküler dikiştir. Halk arasında bunun karşılığı gizli dikiştir. Gerçekten dikiş gizli kalır çünkü dıştan görünmez. Tabii doğru endikasyon konarak yara en uygun dikiş yöntemi ile kapatılırsa estetik dikiş gerçek anlamını bulabilir.