Saçı besleyen besinler neden önemlidir?
Reklamlarda ne kadar çok model, saçlarını ticari şampuanlar eşliğinde saçıp güzelliklerini gösterse de birçok yıkama ve arındırmaya karşı televizyonda gördüğünüz parlak, güçlü ve düz saçlara sahip olamıyoruz. Peki neden? Saç ürünlerinin kalitesi önemli olmakla birlikte vücudumuzun üzerine ne koyduğumuzdan daha fazla vücudumuzun içine ne girdiği daha önemlidir.
Saç sağlığına çok iyi gelen Hindistan cevizi gibi pek çok temel yağlarla birlikte sağlıklı saçlar için gerekli olan temel besinlerin büyük çoğunluğunu saçı besleyen yiyecekler besinler tüketerek alabiliriz.
Eksik beslenme tüm sistemimize zarar verir ve bunun içimizde nelere sebebiyet verdiğini göremeyiz. Vücudumuzun genel yapısı için olduğu kadar cildimizin ve saçımızın göz kamaştırıcı bir görünüm alması için de daha sağlıklı yiyeceklerden oluşan bir diyet uygulamamız gerekir. Böylece saçı besleyen yiyecekler besinler ile tüm vücut yapımızın sağlığını korumuş oluruz.
Saç, yaşayan bir organizmadır. Güçlü kalabilmesi için protein, demir, çinko, B-C-A ve E vitaminleri, aktioksidanlara ihtiyaç duyar. Yetersiz beslenme sık sık cilt kurumasına, enfeksiyona, saç derisinde iltihaba yol açabilir. Bu gibi durumlarda tedaviye gidilmezse, saç folikülleri bloke olur ve doğal sirkülasyonunda gelişemez ve yeni oluşacak saçların oluşumuna engel olur. Dökülen saçların yerinde yeni saç gelişimi oluşamadığından da saç kaybı görülür ve saçlarda açılmalar meydana gelir.
İyi beslenme genel olarak sağlık için gereklidir ancak aşağıdaki saçı besleyen yiyecekler besinler kategorisine aldığımız bazı yiyecekler özellikle saçın beslenmesine yardım eder.
Saçı besleyen yiyecekler besinler:
Saça iyi gelen yiyecekler besinler-1) Havuç: A vitamini açısından zengin, sağlıklı saç derisi için gerekli bir besindir.
Saça iyi gelen yiyecekler besinler-2) Tam Tahıl: Kalıcı enerji sağlamak için ek olarak tahıllar B vitamini, demir ve çinko taşırlar.
Saça iyi gelen yiyecekler besinler-3) Somon: Güçlü bir protein ve omega 3 yağ asidi kaynağı olması dolayısıyla kafa derisini nemlendirerek ve iltihaplanmaları azaltarak yeni saç gelişimini kolaylaştırır.
Saça iyi gelen yiyecekler besinler-4) Fasulye: Diğer bir güçlü protein kaynağı olan fasulye aynı zamanda biyotin, çinko ve demir sağlar.
Saça iyi gelen yiyecekler besinler-5) Yumurta: İnanılmaz derecede B 12 ve protein yüklüdür.
Ekstra bir tüyo verecek olursak; Yemeklerinizi işlem görmemiş zeytin yağıyla ve üzerine biraz serperek pişirin. Çünkü zeytin yağı saç gelişiminizi destekler.
Tüm bunların sonuçta geldiği nokta, eğer sağlıklı saçlar istiyorsanız sağlıklı hücrelere sahip olmanız gerektiğidir. Sağlıklı hücreler; gıda, hidrasyon, oksijen ve iyi kan dolaşımına ihtiyaç duyar. Şampuanlar, tonikler ve haplar; vücut ve saç için iyi ayarlanmış sağlıklı diyet ve düzenli egzersiz rutinlerinin yapabildiğini yapamazlar. Bu nedenle kozmetik sektörüne yönelmeden önce bir gıda marketi aramayı deneyerek saçlarınızı mükemmelleştirme yoluna adım atabilirsiniz.
En güvenli, etkili ve doğal yollardan biri olan temel yağlar saç gelişimini destekler, saç dökülmesini önler ve genel olarak saç sağlığını geliştirir.