Terleme Tedavisi
Terleme Nedir?
Terleme (hidrozis); vücudun bulunduğu ortamla arasındaki ısı değişimini sağlayan fizyolojik bir mekanizmadır. Vücudumuzdaki ter bezleri, sempatik sinir sistemi denilen, irade dışı çalışan bir mekanizma tarafından kontrol edilmektedir.
Aşırı terleme, tüm vücutta veya bazı bölgelerde olabilir. Tüm vücutta görülen aşırı terleme mutlaka bir hastalıkla ilişkili olmak zorunda değildir. Bazı insanlar diğerlerine göre daha fazla terlerler. Örneğin fazla kilolu olanlar normal aktiviteleri için bile, normal kilolulara göre daha fazla efor harcar ve daha fazla terlerler. Aşırı terleme bazı ilaçlardan da kaynaklanabilir. Bazen de bir hastalığın belirtisi olarak karşımıza çıkabilir (tiroid bezinin fazla çalışması, bazı enfeksiyonlar, bazı kanser hastalıkları, bazı tür romatizmal hastalıklar, menapoz, şeker hastalığı gibi).
Kişi fiziksel performans gerektiren bir aktivede bulunmadan, ortam sıcaklığının normal olduğu bir ortamda, acı içeren besin tüketmediği, sıcak bir şey içmediği halde terliyorsa anormal bir durum olarak belirtilebilir.
Bölgesel aşırı terleme (Hiperhidrozis) sempatik sinir sisteminin aşırı çalışması ile meydana gelmektedir. Genellikle ellerde, koltuk altlarında, yüzde ve ayaklarda aşırı terleme şeklinde görülmektedir. Toplumda yaklaşık binde bir ila üç sıklıkla görülür. Şikâyetler yazın artar. Bu durum, kişinin günlük aktivitelerini, psikolojik durumunu ve sosyal yaşantısını etkiliyorsa, şöyle ki; tokalaşmaktan, insanlarla tanışmaktan çekiniyor, kalem tutamıyor, el aletlerini kullanamıyorsa, mutlaka tedavi edilmelidir.
Terleme Nedenleri Nelerdir?
✔ Olağan nedenler: Olağan terleme nedenleri olarak havanın sıcak olması, aşırı nem, fiziksel aktivite, aşırı giyinmek, sentetik giysiler, alkol almak, sıcak içecekler, acılı-baharatlı ve sıcak yemekler, stres, heyecan vb.
✔ Bazı ilaçlar: Aspirin, ağrı kesiciler, bazı antidepresanlar, östrojen, morfin vb. tarzı ilaçlar terlemeye neden olabilimektedir.
✔ Sağlık sorunları: Obezite-aşırı kilo, menopoz, ateş basması, menstrüasyon-adet dönemi, ergenlik dönemi, sıcak çarpması, şiddetli ağrı, ilaç yoksunluğu sağlık sorunlarına bağlı terleme nedenleri olarak belirtilebilir.
✔ Gece terlemesi: Yatılan ortamın aşırı sıcak olması, fazla örtünme, yatmadan önce sıcak içecek içilmesi, acı gıda yenilmesi, egzersiz yapılması, stres, kabus görme, uykuda yürüme, bazı alerjiler, uyku apnesi vb. gece terlemesine neden olabilmektedir.
✔ Sempatik sitemin aşırı çalışması: Sempatik sistemin ayar bozukluğu veya aşırı duyarlılığı nedeniyle fazla çalışması durumudur.
✔ Bölgesel terleme: Bölgesel terlemeye her iki cinste de eşit oranda görülmektedir. Bölgesel terleme nedenleri olarak stres, heyecan, korku gibi durumlar tetikleyici olabilir. Bölgesel terleme uyku döneminde görülmez, uyandıktan sonra başlar. Hastaların yaklaşık %40′ında genetik-irsi geçiş görülmektedir. Sıcak mevsimlerde daha belirgin görülmektedir.
Koltuk altı terlemesinden kurtulmak için Bilgi & Randevu Antalya: (0242) 316 3566 – İzmir: (0232) 290 3646