Ben Alma Yöntemleri
Ben alımı yöntemleri
Benlerin alınması için çeşitli yöntemler vardır
. Her yöntem her benin çıkarılmasında kullanılmayabilir. Bundan ötürü, hangi yöntemin kullanılacağına dermatoloji uzmanı karar vermelidir. Benlerin çıkarılması için kullanılan yöntemler içinde, cerrahi olarak çıkarma, lazer ile yakma, koterizasyon ile yakma, kriyoterapi ile dondurma, tıraşlama benzer biçimde yöntemler vardır. Aşağıda bunların en sık kullanılanları hakkındaki açıklamalar verilmiştir.
Lazerle Ben Aldırma
Her ben lazer ile alınamaz!
Her lazer ben alımı için uygun değildir!
Lazer ile alınacak benler genellikle daha rahat ve yüzeyel yerleşimi olan benlerdir.
Bu amaç için en sık kullanılan lazer tipi fraksiyonel CO2 lazerlerdir
Cerrahi Olarak Ben Alınması
Bazı tür benlerin cerrahi olarak, ayni deriden kesilerek çıkartılması gerekir.
Bu ben türleri şunlardır:
Şüpheli bir görünümü varsa ve patolojik araştırma gerekiyor ise
Derinin derin katmanlarında yer ediniyor ise
Öncesinde ne olursa olsun lokal anestezik ilaç enjeksiyonu ile deri uyuşturulmalıdır.
Çıkarılma işlemi esnasında ben ve oldukca azca da olsa etrafından düzgüsel deri ile çıkarılması gerekir. Böylece yapılacak araştırma sonucu daha net netice elde edilecektir. 2 Cerrahi olarak ben çıkarıldıktan sonra, derinin o bölümü dikilir. Eğer minik bir ben ise 1-2 dikiş yeterli olabilirken, büyük benlerin çıkarılması sonrası iz kalmaması ve düzgün yara iyileşmesi için gerektiği kadar dikiş konulmalıdır. Dikişler alınan bölge veya yaşa nazaran 1-2 hafta arasında alınır. Cerrahi olarak çıkarılma sonrası bilhassa yüz bölgesinde iz kalmaması yahut mümkün olduğunca az kalması önemlidir. Bunun için çıkarılma işlemi doğumsal deri çizgileri yönüne müsait kesi yapılmalıdır. Ayrıca olabilecek en ince dikiş materyali kullanılması, çıkaran kişin edinim ve el becerisi de olası olan en düşük iz kalması açısından oldukça önemlidir.
Koterizasyon ile Ben Yakma
Elektrik enerjisi ile dokuların yakılması, kesilmesi işlemine koterizayon, cihaza da koter ismi verilmektedir. Bu yöntemde benlerin çıkarılması için kullanılan yöntemlerden birisidir. İşlemden ilkin krem yada iğne ile lokal anestezi uygulanır. 1 İşlem aynı lazer ile ben yakma da olduğu benzer biçimde oldukca kısa sürer ve hemen sonra dikiş gerekmemektedir. Koterizasyon işlemi sırasında benlerden numune almak olası olmadığı için her ben koter ile çıkarılmamalıdır. Özellikle şüpheli benlerde bu yöntem kullanılmaz.
Et Beni Aldırma
Et benleri, tıbbi olarak ben sayılmasalar da, tedavi açısından yaklaşım aynıdır. Çıkarılma işleminde aynı yöntemlere başvurulur. Lazer ile et beninin çıkarılması, koter yöntemi ile et benlerinin yakılması veya cerrahi olarak et beni alınması, benlerin çıkarılması ile aynıdır. Lokal anestezik krem yada lokal anestezik iğne ile muamele öncesi uyuşturma yapılır. Büyüklüğüne, sayısına, şekline nazaran müsait metot ile çıkarılır. Eğer cerrahi olarak çıkarılmış ise dikiş konulması gerekmektedir. Daha sonrasında ki iyileşme dönemi de et benlerinde aynı olur.