Lazerle leke tedavisi fiyatları
Vücudumuzda özelliklede yüzümüzde muhtelif sebeplerle ve etkenlerle değişik tipde cilt lekeleri oluşabilir. Normal cilt renginden daha koyu ve belirgin biçimde oluşan bu cilt lekeleri yaşamımızı tehdit etmemekle beraber bir ekip estetik kozmetik problemlere sebep olmakta, hatta birtakım kişilerin sosyal yaşamını da etkileyebilen bir ekip ruhsal rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Bu yüzden cilt lekelerinin tedavi edilmesi gerekmektedir. Melanin cildimize rengini veren pigment maddesidir.
Cilt lekeleri melaninin miktarının fazla olduğu bölgelerdir. Melaninin fazlaca yüksek miktarlarda belli bölgelerde toplanarak cilt lekeleri oluşturması çeşitli sebeplerden oluşur. Bu lekelerin bazıları doğumdan itibaren, bazıları ergenlikte, bir kısmı yaşlanmayla, bir bölümü ise güneş ve dış etkenler sonucu cildimizde oluşan hasarlardan meydana gelmektedir.
Cilt Lekelerinin Çeşitleri lazer kir tedavisiPigmente lezyonlar:
Epidermal pigmente lezyonlar: Lentigolar, kafeola lekeleri, çiller, nevosellüler nevüs, nevus spilus, seboreik keratoz, pigmente aktinik keratoz sayılabilmektedir. Dermal pigmente lezyonlar: Mavi nevüs, ota nevüs, ito nevüs, dermal ve epidermal pigment, kompound nevüs, postinflamatuar hiperpigmentasyon, melazma
Güneş lekeleri : Özellikle güneş koruyucu kullanmadan uzun soluklu güneşe maruziyetde ve bazende süreden bağımsız olarak güneş lekeleri oluşabilir. Cilt kendini korumak amacı ile daha kalınlaşır ve melanin pigment üretimi artar,dolayısıyla kir oluşumunda artış görülür.
Gebelik lekeleri (Melasma):
Her nekadar adı gebelik lekesi de olsa erkeklerde de gözükebilmektedir. Kullanılan doğum test hapları, hormonel yapıları sebebiyle ve hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler, stres, prikolojik faktörler, melanin pigmentinin aşırı üretimine neden olabilir, melanindeki çoğalma ile beraber güneşe en oldukca maruziyet gösteren yanak, alın ve çene benzer biçimde bölgelerde keskin sınırlı lekeler oluşabilir, melasma genetik yatkınlıkla birlikte hamileliklerde yine ortaya çıkabilmektedir.
Çiller:
En fazlaca güneşin daha çok etki gösterdiği yanak, burun, alın ve çene kısmında görülen bu lekeler aleni ve ya daha koyu kahve rengi lekeler gibi olabilirler. Genelde güneşli mevsimlerde artarken güneş olmayan mevsimlerde azalma veya hafifleme gösterirler. Mantar hastalıkları : Bazı mantar enfeksiyonları, mantar rahatsızlıkları ciltte lekelenmelere yol açabilir.
Cafe au lait (kafeola) lekeleri:
Sütlü kahve renkli olan bu lekeler doğuştan ve ya erken çocukluk dönemlerinde gelişir, boyutları çeşitlilik gösterebilen bu lekeler bazen tek başlarında olabilirler veya norofibromatozis hastalığının belirtisi olabilir.
Alerjik reaksiyonlar:
Ağızdan alınan bazı ilaçlar ve ya topikal denilen (bölgesel) sürülen bazı krem tarzı ilaçlar hiperpigmentasyona yol açabilirler. Bazen hafifçe kızarıklık ve alerjik reaksiyon seviyesinde iken bazen daha ağır reaksiyonlar, bölgesel su toplamaları ve yöresel lekelerin oluşumuna niçin olabilirler. Lazer ile Leke Tedavisi Bu amaçla bir oldukça lazer kullanılmaktadır. Kliniğimizde Q Switched Nd Yag lazer, Karbondioksit lazer ve Erbium Lazer kullanılabilmektedir. Her cilt lekesi tipi için ayrı bir lazer tedavisi gerekmektedir. Karbondioksit lazer derin soymaya niçin olduklarından, uzun iyileşme dönemleri gösterirler sadece bunun yanında kollojen üretiminde yenilenme sağladıklarından aynı anda cilt de gençleşme sağlarlar.
Erbium lazerde ise daha hızlı iyileşme laf konusudur. Aynı zamanda erbium lazerin fraksiyonel uygulamasında da cilt gençleştirme yapılabilmektedir. “Günümüzde en başarı göstermiş leke tedavisi Q Switched Nd Yag lazer ile yapılmaktadır.” Spectra Q Switched Nd Yag Lazerle leke tedavisi uygulanması sırasında lazer enerjisi, yoğun bir halde melanin içeren hücreler tarafından absorbe edilirken, öteki normal cilt renginde olan hücreleri hemen derhal hiç etkilememektedir. Eğer fraksiyonel lazerle leke tedavisi uygulanacaksa, bu yerler bronzlaşmış olmamalıdır. Çünkü cildin bronzlaşmadan meydana gelen daha koyu renkli kısımları da lazer ışınlarını absorbe edebilir ve bunun cevabında ciltte iritasyon yada su toplama şeklinde etkiler görülebilir. Ancak bu konum Q Switched lazerler için söz konusu değildir. Q Switched lazerle kir tedavisi genelde ağrılı bir yöntem değildir. Fraksiyonel lazerle kir tedavisi yaparken hastanın daha rahat olmasını sağlamak için anestezik kremler veya soğuk uygulaması yapılabilir. Lazerle kir tedavisi için herhangi bir ön hazırlığa gereksinim olup olmayacağına doktorunuz karar verecektir. Lazerle Leke Tedavisi Sonrasında Neler Olur? Q Switched lazerle leke tedavisi uygulanmasından sonrasında örneğin melazma tedavisinde tatbik ondan sonra asla kızarıklık olmaz. Bu tatbik tamamen ağrısızdır, bununla birlikte ciltte de bir yenileme sağlar. Bu lazerin 1064 nm dalga boyu soyma, yakma, kabuklanma, kızarıklık yaratmaz. Eğer çil, güneş lekesi, yaşlılık lekesi tedavisi yapılacaksa Q Switched lazerin 532 nm dalga boyu kullanılır. Bu durumda hafif bir yanma hissedilir. İlk 3 gün kızarıklık olur, 3 gün sonra oldukca hafifçe bir kabuk meydana gelir, 1 hafta sonrasında ise kabuk tamamen dökülür. Alttaki leke ise tamamen geçmiş olur. Eğer fraksiyonel lazer kir tedavisi yapılıyorsa, tedavi sonrası bir kaç saat arasında ciltte güneş yanığı şeklinde bir hafifçe sıcak hissi olur ve cilt genel anlamda 24 saat boyunca kızarık kalır. Sonrasında 3-4 gün kabuklanma olacak vede bu kabuklanma geçecektir. Özellikle uygun olmayan lazerlerle tedavi hemen sonra cildinizdeki birtakım lekeler daha da koyulaşabilir. Bu konum 1-2 hafta arasında ortadan kalkabileceği gibi kalıcıda olabilir. Leke tedavisinden sonraki 1-2 ay içinde cilt renginde koyulaşma veya açılma olabilir. Lazer tedavisinin etkisi tamamen kayboluncaya ve cildinizin rengi normale dönene kadar tedavi edilen bölge güneşten titizlikle korunmalıdır.
Q Switched 532 nm ve fraksiyonel lazerle leke tedavisinden sonrasında cildin bir temizleyici ile nazikçe temizlenmesi ve epitelizan içerikli bir krem uygulanması iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Anormal derecede kızarıklık, ağrı yada kabarma gözlenmesi halinde en kısa sürede doktorunuza başvurunuz. Lazerle Leke Tedavisi Kaç Seans Yapılır? Çok farklı yapıda, özelliklerde, derinlikte ve koyulukta cilt lekeleri ve pigmentasyon bozuklukları mevcuttur. Ayrıca insanların vücut yapısı, iyileşme özelliği, dolayısıyla lazerle kir tedavisinden sonra lekeleri ciltlerinin temizleme yeteneklerinin değişik olması dolayısıyla, lazerle kir tedavisi yapılacak hastaya kaç seansda tedavinin biteceği tam olarak söylenemeyebilir, yaklaşık rakamlar ve süreler verilir. Yine verilen sürelerin ve sayıların bir garantisi yoktur, daha fazla seans gerekebilir. Çiller ve kahverengi yaşlılık lekeleri genel anlamda başarılı bir biçimde tedavi edilirken, daha derin lekeler ve karışık lezyonlar tedaviye dirayetli olabilmektedir. Yaygın güneş lekesi ve çiller, yaşlılık lekeleri % 60 – % 80 oranında tek seanstan sonrasında kaybolurlar. Bazı güneş ve çil lekeleri için ikinci veya üçüncü seanslar gerekli olabilmektedir. Bazı lekeler oldukca dirençlidir ve tamamen kaybolmayabilir. Yine de lazerle kir tedavisi uygulamasından sonrasında renkleri mühim miktarda açılır. Melasma tarzında aslında hastaların güneş lekesi sandıkları ancak güneş lekesi olmayan bu grubun tedavisi 1 hafta 10 gün aralıklarla 5 seans yapılmaktadır. Ota nevus, Becker nevus benzer biçimde hususi lekeler 5-8 seans uyguluma gerektirir.
Lazerle Leke Tedavisi Sonucunda Lekeler Tamamen Kaybolur mu? Pek fazlaca kir tipi lazerle leke tedavisi ile tamamen kaybolabilir veya oldukça azalarak belli belgisiz bir iz haline gelir. Hafif bir makyajla oldukca rahat kapatılabilir. Hastalar daha evvelde makyajsız dışarı çıkamazken, makyaja bile gereksinimleri kalmadıklarını ifade ederler.
Lazerle Leke Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
Uygun lazerle yapılan leke tedavisinin genelde kötü bir yan etkileri yoktur. En yaygın mesele, birtakım kir ve pigmentli lezyonların leke tedavisine kuvvetli olmaları, renkleri bir miktar açılmakla beraber tedaviye kifayetsiz yanıt vermemeleridir. Yara ve enfeksiyon oluşumu çok ender görülür. Cilt soyma yapılmadığı sürece enfeksiyon oluşmaz. Enfeksiyon oluşması antibiyotikli kremlerle kolayca önlenebilir veya tedavi edilebilir. Normal deride de nadiren renk açılması hipopigmentasyon görülebilir.
Bu gibi durumlarda büyük çoğunlukla renk açılma tesiri çok minimaldir. Güneşe direk maruz kalınması halinde tedavi edilen lekelerin geri gelme olasılığı yükselir. Lekelerin yine geri gelmesini ve genel hatlarıyla cildinizde yeni lekelerin oluşmasını engellemek için cildinizin güneşe karşı titizlikle korunması önemlidir. Lazerle Leke Tedavisinin Fiyatları Neye Göre Belirlenir? Lazerle kir tedavisi yapılırken öncelikli olarak lekenin türünün belirlenmesi gerekmektedir. Her leke farklı özellik göstermekte ve uygulanacak seans sayısıda değişiklik gösterecektir. Bu durumda lazerle leke tedavisi fiyatlarını etkileyecektir. Bazı lekeler 1 seansda geçebilecek nitelikteyken birtakım lekeler ise 5 seans ve fazlasına gereksinim duyarlar. Dolayısıyla oldukca seans gerektiren kir fiyatlandırması da bu durum göze alınarak yapılmaktadır. 2021 leke tedavisi fiyatının belirlenmesinde bir başka faktör lekenin ancak yüz bölgesinde mi yoksa Becker nevüs benzer biçimde vücudun değişik alanlarında mı olduğudur. Bu durumda lekenin büyüklüğüleke tedavisi fiyatlarına etki edecektir. Sizin için iyi mi bir tedavi planı yapılacağı ve 2021 fiyatları ile alakalı bilgilendirme için doktorunuza muayene olmanız gerekmektedir. Lazer Haricinde Leke Tedavisinde Ek Olarak Yapılabilecek Uygulamalar 1. Güneşle temasın ortadan kaldırılması Leke tedavisinde ilk yapılması ihtiyaç duyulan güneşten koruyucuların kullanılması ve güneşle olan irtibatın kesilmesidir. Bu güneşten koruyucular hem ultraviyole A bununla beraber ultraviyole B ışınlarına karşı koruma özelliği olan güneşten koruyucular olmalıdır. Güneşten koruyucular sadece güneşli günlerde değil, her gün, gölgede dahil kapalı ortamda ve açık havada kullanılmalıdır. Dolayısıyla 45 koruma faktörlü koruyucuları yaz kış kullanmak gerekmektedir. 2. Renk açıcı kremler Krem tedavileri her tür lekeyi ortadan kaldırmaz, sadece lazer gibi tedavilere destek olurlar. Leke tedavisinde kullanılan bir çok renk açıcı krem vardır. Bu ilaçlar melanositleri hasarlamak yerine, melanositlerin pigment üretimini azaltarak etken olurlar.
En yaygın renk açıcı olarak kullanılan kremlerin içinde hidrokinon bulunur. Tretinoin, kortizon ve glikolik asit içeren kremlerin hidrokinon ile kombinasyonu renk açma özelliğini arttırır. 3. Kimyasal Peelingler Glikolik asit, alfa hidroksi asitler, meyve asit içeren peelingler güneş lekelerinde kullanılabilirler. Yine daha yoğun peelingler, TCA bu amaçla kullanılabilir. Bu peelinglerden ziyade spot peel, cosmelan, dermalan gibi peelingler kullanılabilir. Gebelik Lekesi (Melasma-Melazma) lazer kir tedavisiMelazma kısaca gebelik lekesi yaygın görülen bir cilt sorunudur ve ciltte keskin sınırlı, geniş, kahverengi lekelerle kendini belli eder. Genellikle yüzün iki tarafıda etkilenir. Hastalar bu lekeleri güneş lekesi olarak sansalarda bu leke güneşden meydana gelmez, sadece güneşde koyulaşır. En sık yüz bölgesinde görülür. Yüzde ise en oldukça, yanaklar, alın, burun ve dudak üstünde bu lekeler görülür. Melazma kol üstleri ve uzunlukta da gelişebilir. Melazma Kimlerde Görülür? Herkes melazma olabilir, fakat genç hanımlarda daha sık görülür. Daha oldukça hamileliğin ilk 2 ve 3 aylık süresinde ortaya çıkar. Bazen hamilelik maskesi adıyla anılır. %10 a yakın erkeklerde de görülebilmektedir. Koyu tenli insanlarda gebelik lekesi melazma daha sık gözükür. Melazma neden olur? Melazmanın sebebi belli değildir. Ailesinde melasmalı kişiler olan bireylerde melazma daha sık görülür. Hormonal değişimler melazmayı tetikleyebilir.
Gebelikte gelişirse gebelik maskesi olarak adlandırılır. Doğum kontrol hapları da melazmaya niçin olabilir. Bununla birlikte menapozdan sonrasında yapılan hormon tedavisi bu şekilde bir lekelenmeye yol açmaz. Yine stres, ruhsal faktörler, yapısak özelliklerden oluşabilir. Çinko eksikliğinde de melazma meydana gelebilir. Güneş melasma gelişimini tetikleyebilir. Güneşten gelen ultraviyole ışığı yada kuvvetli lambalardan yayılan ışık, deride pigment üreten melanositleri uyarabilirler. Koyu renk tende kişilerde aleni tende kişilere göre melanositler daha aktiftirler. Bu melanositler düzgüsel koşullar altında çok oranda pigment üretirler, ama bu durum ışığa maruz kalındığında yada hormonal yükselmeler olduğunda artar. Güneşte kalmak melazmayı oluşturmasada gebelik lekesinin yine etmesine neden olur. Derideki herhangi bir tahriş, esmer tende kişilerde pigmentin artmasına yol açarak melazmayı kötüleştirir. Melasma tanısı nasıl konulur? Melasmaya çok rastlandığından ve bir fazlaca hastanın yüzündeki bulgular karakteristik olduğundan tanı kolaylıkla konulur. Nadiren öteki cilt hastalıklarından ayırmak için biopsi almak gerekir. Melazma Tedavisi Nasıldır Melasma da kati bir tedavi olmadığından bir fazlaca tedavi geliştirilmiştir. Melasma gebelik sonrası kaybolabileceği şeklinde senelerce veya ömür boyu da devam edebilir. 1.Melazmaya niçin olabilecek ilaçların kozmetiklerin kesilmesi Cildi tahriş edebilecek kremler, temizleyiciler veya makyaj malzemeleri melasmayı kötüleştirebildiğinden yasaklanmalıdır.
Melasma doğum kontrol haplarının kullanması ile başlamışsa bu ilacın kullanımı kesilmesinden sonra melasma düzelebilir. Doğum kontrol haplarının kullanımına deri rengini açıcı kremler kullanarak devam edilebilir. 2. Güneşle temasın ortadan kaldırılması Melasmanın tedavisinde ilk yapılması ihtiyaç duyulan güneşten koruyucuların kullanılmasıdır. Bu güneşten koruyucular hem ultraviyole A hem de ultraviyole B ışınlarına karşı koruma özelliği olan güneşten koruyucular olmalıdır. Güneşten koruyucular sadece güneşli günlerde değil, her gün içerde ve açık havada kullanılmalıdır. Dolayısıyla 45 koruma faktörlü koruyucuları yaz kış kullanmak gerekmektedir. 3. Lazerle melazma tedavisi Melazma tedavisi en başarı göstermiş olarak lazer ile yapılmaktadır. Bu amaçla Q switched Nd yag lazer kullanılmaktadır. Bu lazerle ciltte herhangi bir kızarıklık olmaksızın lekeler yok edilmektedir. Seans süreleri 1 haftadır. Yaklaşık 4-8 seansda lekeler ortadan kalkacaktır.
Hastalar bu lazer sayesinde toplumsal yaşantılarından uzaklaşmamış olacaktır. 4. Renk açıcı kremler Krem tedavileri melazmayı ortadan kaldırmaz, ancak lazer gibi tedavilere yardımcı olurlar. Melazma tedavisinde kullanılan bir oldukca renk açıcı krem vardır. Bu ilaçlar melanositleri hasarlamak yerine, melanositlerin pigment üretimini azaltarak etkili olurlar. En yaygın renk açıcı olarak kullanılan kremlerin içinde hidrokinon bulunur. Tretinoin, kortizon ve glikolik asit içeren kremlerin hidrokinon ile kombinasyonu renk açma hususi durumunu arttırır. 5. Kimyasal Peelingler Glikolik asit, meyve asit içeren peelingler melazmaya tesir etmezler. Spot peel, cosmelan şeklinde peelingler yapılırsa melazmaya yarar gösterebilir.