Ben Aldırma
Ben Nedir?
Derinin renk oluşumundan görevli olan melanosit hücrelerinin yaptığı derideki koyu renkli oluşumlardır. Çoğunlukla deriden daha koyu renkli olmasına karşın, renksiz yada mavi renkli olan benler de vardır. Tıbbi adı nevüs ’tür Genellikle zararsız oluşumlardır. Ancak birtakım tiplerinin kansere dönüşme riski vardır. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde bu mevzu hakkındaki bilgilendirme yaptık.
marilyn Benler yaşamın herhangi bir dönemimde ortaya çıkabileceği şeklinde, doğumsal da olabiliriler. Bedenimizin her yerinde oluşabilir ve renkleri aynı şahıs de bile çok farklılıklar izah edebilir.
Çok hafifçe pembe, fazlaca uçuk kahverengi şeklinde renklerden başlayıp, oldukca koyu kahverengi, hatta siyaha kadar renk skalasında olabilir. Şekil bakımından çoğu zaman yuvarlak oval iken, yapısal olarak deri ile aynı hizada veya kabarık olabilirler. Üzerinde kıl da görülebilir. Sayılarının veya büyüklüklerinin arttığı birtakım dönemler olabilir (buluğluk, hamilelik, güneşe-solaryuma maruz kalma, yaşlılık gibi).
Benlerin Tipleri Nelerdir?
Benleri çeşidi oldukça fazladır. Bundan ötürü tıbbi olarak oldukça farklı gruplandırma, sınıflandırmaları vardır. Benin türünün-tipinin ne olup olmadığı, tehlikeli olup olmadığı, nasıl takip edilebileceği, gerekirse hangi yöntem ile tedavi edilebileceği cilt hastalıkları doğrusu dermatoji doktorlarının görev alanına girmektedir. Benlerin en sık kullanılan sınıflandırması derinin katmanları içerisindeki yerleşime göredir. Bu tedavi şeklini de etkilemektedir. Benler erken evrede derinin üst katmanı olan epidermis ile orta katmanı olan dermis arasında yer alırlar, bu tip benlere “junctional nevüs” denir. Deri ile aynı hizada, düz, pürüzsüz, deriden koyu renklidirler. En sık görülen tip olan “junctional melanositik nevüs” tür. Hemen herkeste olan tipik ben dediğimiz küçük oluşumlardır. Benler büyüme gösterir ise derinin orta tabakası olan dermise doğru büyürler, bunlara “compound nevüs” ler denir. Eğer yalnızca derinin orta tabakasında yer alırlar ise “dermal nevüs” denmektedir. Compound ve dermal nevüsler, daha kalın, deride ele gelen ve çoğu zaman de deriden kabarık oluşumlardır.
Et Beni Nedir?
Et benleri ben değildir! Esasında bir kelime oyunu gibi gelse de, tıbbi anlamda nevüs adı verilen ve derinin renk verici hücreleri melanositler tarafından oluşan benler ile “et beni” adını verdiğimiz oluşumlar ayrıdır. Tıbbi adı “akrokordon” olan veya İngilizcede “skin tag” ismi verilen, deriden çıkıntılı yumuşak ve büyüklükleri değişken oluşumlara, bir ben türü olmasa da, Türkçe de “et beni” diyoruz. Et benleri, vücudun her tarafında olabilir, fakat özellikle derinin kıvrım bölgelerinde daha sıktır (kasık, boyun, göz kapakları, koltuk altı gibi). Deri renginde olabileceği benzer biçimde, daha koyu renkli de olabilirler. Bir sap ile deriye bağlıdırlar, buradan gelen ince damarlar ile beslenir ve çoğu zaman de zaman içinde büyürler. İyi huylu olup, kansere dönüşmezler.
Çıkarılması yada Alınması Gereken Benler:
Benlerin çok büyük bir bölümü zararsızdırlar ve ömür boyu her hangi bir mahzur oluşturmazlar. Ancak zaman zaman kansere dönüşebilirler. Aşağıdaki bulguları gösterme durumunda, beni bir dermatoloji uzmanının görmesi iyi olacaktır. Renk değişikliği göstermesi Büyüme, küçülme olması Kalınlaşma olması Acı hissi, kaşıntı hissi olması Kanama olması Bilinen en tehlikeli kanser türlerinden biri, ciltte görülen melanom denen kanserlerdir. Bu kanser türünün görünümü benlere fazlaca benzer ama dikkat edilirse farklılıklar vardır. Bu belirtiler var ise doktora başvurmak gerekir.