Doğum sonrası güzelleşme
Doğum sonrası güzelleşme ya da eski vücut ölçülerine dönebilme isteği hamilelik devresi geçiren annelerin büyük çoğunluğunun ilgilendiği bir konudur. Doğum sonrası ortaya çıkabilen depresyon durumu incelenirken, annenin hayatındaki tüm değişikliklerin yanı sıra değişen hormonlarla birlikte eskisine göre farklılaşan vücut yapısının yarattığı etkiler de düşünülmelidir. Kendi bedeninden yeni bir canlı insan oluşturan kadın, bu değişimin farkına vardığında şaşkınlığa uğruyor. Hatta bazen bu değişiklikler paniğe dahi yol açabiliyor. Doğum sonrası oluşan şekil bozulukları annede ruhsal ve bedensel etkilenmelere yol açabiliyor. Çoğu anne, doğum sonrasında bebeğini emzirme durumunda olduğundan diyet ve egzersiz programı uygulayamıyor. Bu durumda anne bedeninde oluşan bozulmaların farkına vardığında ya da bu durumun düzelmesi konusunda ümidi azaldığında uygun zamanlama ile yapılacak estetik ameliyatlar imdada yetişebilir.estetik
Hamilelik sırasında bedendeki değişiklikler her ne kadar yavaş yavaş oluşsa da bu değişimin doğum sonrasını daha az etkilemesi için hamilelikte gereğinden fazla kilo almamak ve genişleyen deriye yağlı masajlar yaparak kalıcı hasarı azaltmak önerilir. Özellikle gebeliğe bağlı çatlakların oluşmasını engellemek amacıyla gebeliğin başından itibaren derinin esnekliği artırılabilirse oluşacak hasar en aza indirilebilir. Tabii burada derinin özellikleri de söz konusu, çünkü genetik ya da kalıtsal etkiler daha fazla çatlamaya neden olabiliyor. Buna rağmen yağlı masajdan vazgeçmemek gerek. Sarkmalar bir ölçüde egzersizle önlenebilir. Bölgesel olarak biriken yağlardan doğum sonrasında derhal başlanılan uygun bir egzersiz programı ile kurtulmak mümkün olabilir.
Vücut yapısı üzerinde bunca değişikliği, dokuz ay gibi kısa bir sürede yaşayan kadın kendine yabancılaşabilir. Bu durumu doğum sonrasında atlatmayı başaramayan hanımlar bir süre sonra estetik cerrahtan yardım alabilirler. Bu yardım asla hemen sezaryen sonrasında yapılacak bir karın ameliyatı veya süt verirken yapılacak meme ameliyatları olmamalıdır. Çünkü vücudun bu dönemde verdiği cevaplar bizim estetik amaçlarımıza uymamaktadır. Bu yüzden ilk bir yılda beklemeyi önemle belirtiyoruz. Yapılacak işlemler doğurganlığı, doğurabilmeyi ve emzirmeyi etkilemezler. Doğum sonrası ilk bir yıl, annenin bebeğinden arta kalan zamanlarda daha çok egzersiz gibi, cilt bakımı gibi işlemlerle ve sabırla geçireceği bir süre olmalıdır.
İlk bir yıl içinde bu çabalar sonuç vermemişse ve hasta tekrar bir doğum düşünmüyorsa karın ve bel bölgesindeki yağlar için liposakşın (yağ alma) yapılabilir. Aslında bir sonraki doğumu engelleyen bir durum söz konusu olmasa da cerrahi ile alınacak sonuç yeni bir doğumla bozulacağı için bu durumda ameliyatı pek önermiyoruz. Bu özellikle karından deri çıkarıp, kas diktiğimiz ameliyatlar ve meme küçültme ameliyatları için geçerlidir. Silikon protez ile göğüs büyütme ameliyatının süt vermeye ya da emzirmeye herhangi bir etkisi yoktur. Meme küçültme ameliyatı ise emzirme problemine neden olabilir.
Doğum sonrası estetik cerrahtan en çok yardım istenen konulardan biri meme göğüs estetiğidir. Doğum sonrası meme yapısında çok farklı değişmeler olabiliyor. Kiminde meme, emzirme sırasında çok büyüyebiliyor ve daha sonra eski haline dönmüyor, aşırı büyük kalıyor. Bazen de süt verme sona erdiğinde memenin içi boşalarak sarkık bir torbaya dönüşüyor, meme hem sarkıyor hem de küçülüyor. Memeye estetik açıdan şekil vermek için mutlaka süt vermenin bitmiş olması gerek, bu silikon protez uygulamasında da, küçültme ve kaldırma ameliyatlarında da geçerli. Emzirme bittikten sonra özellikle hasta başka bir çocuk istemiyorsa ameliyatı öneririz. Kararsız veya çok sonra bir doğum planlayan hastalarda ise ameliyatlı memenin şeklinin yeni bir gebelikle bozulabileceğini belirtmek gerekir. Meme küçültme ameliyatı ise süt kesildikten enaz 6 ay geçtikten sonra yapılabilir. Meme küçültme ameliyatından sonra emzirme problemi olabilir.
Normal doğum, vajina yapısını esneten ve bollaştıran bir olaydır. Zaman içinde buradaki dokular da eski boyutlarına ve esnekliğine kavuşurlar. Ancak bazı hastalarda vajina dokusu eski haline gelemez, toparlanamaz ve bol kalabilir. Bu durumda yine doğumdan enaz 1 yıl sonra vajina daraltma ameliyatı yapılabilir. Vajina daraltma estetik ameliyatında vajina arka duvarından gereken miktarda doku çıkarılır. Bu çıkarma işlemi vajina girişine kadar devam ettirilir. Eğer doğum yırtığı denilen epizyotomi dikişinde de açılma varsa buradan da doku çıkarılır. Daha sonra vajina tabakaları kas tabakası ve mukoza tabakası ayrı ayrı onarılır. Vajina girişi de uygun miktarda daraltılır. Eğer vajina iç dudaklarında sarkma ya da büyüme oluştu ise labioplasti estetik ameliyatı ile vajina küçük dudakları küçültülür. Gerekirse klitoris estetiği ya da klitoris küçültme ameliyatı da eklenebilir.