BOTOX (BOTOKS)
Botox clostridum botulinum isimli bakterinin çıkarttığı bir toksindir..İstenmeyen yüz çizgilerine neden olan kasların etkisini azaltarak etki eder. Cilde zerk edilen dozaj o kadar azdır ki toksin vücutta kötü bir etkiye neden olmaz. Botoks uygulamalarını belirli bir sıklıkla yaptırırsanız belli bir zaman sonra, botox uygulanmadığı halde, yeni kırışıklıklar oluşmayacaktır. Uygulanan bölgeler; İki kaşın arasında ki dikey konsantrasyon çizgileri, yanlamasına oluşan uzun alın çizgileri ve göz kenarında ki halk tabiriyle kaz ayakları denilen kırışıklıklar. Eğer kırışıklıklar çok derin ise Özel Dolgu maddesi ile kırışıklıkların içi doldurularak cilt gergin hale getirilir. Dolgu maddesi olarak Hyalünarik asit her hangi bir alerjiye nede olmayan yan etkisiz, test gerektirmeyen bir ürün olduğu için dolgu gereken yerlerde kolayca herkese uygulanılabilir.
NASIL ETKİ EDİYOR?
Yüz mimiklerimizi oluşturan kaslarımız, üstündeki deriye yapışıktır. Yıllar süren kasılmalar sonucu, kaslar belirgin şekilde çizgiler ve kırışıklıklara neden olurlar. Botoks ile kaslar gevşetilerek kırışıklıkların ortadan kaldırılması sağlanılır.Bu hastada daha genç bir görünüme neden olur. Tekrar eden botoks uygulamaları yüzün yaşlanmasını geciktirir.
ETKİSİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Botoks deriye zerk edildikten sonra 48-72 saat arasında etki etmeye başlar, son etkisi 9-10 gün sonra görülür.
ETKİSİ NE KADAR SÜRÜYOR?
İlk botoks uygulamasından sonraki 4. ayda, tekrar eden uygulamalarda 6 aydan 6 aya, düzenli uygulamalardan sonra yılda bir defa yapılacak botoks işlemleri çok iyi sonuç vermektedir. Daha geniş ve büyük yüz kasları olan hastalarda veya yüz kaslarını daha fazla kullanan, güneşe daha çok çıkan kişilerde daha fazla botoks seansı gerekebilir. Zamanla bir kaç defa uygulamadan sonra çizgiler azalacağından daha az botoks enjekte edilir.
NE KADAR GÜVENLİ BİR YÖNTEMDİR?
Botoks uygulamaları son 15 yıldır oldukça artan bir şekilde yaygın olarak hem kadınlar hemde erkekler tarafından sıkça kullanılmakta ve sevilmektedir.
HANGİ KIRIŞIKLIKLARA UYGULANABİLİR?
Botoks uygulanabilecek için en uygun yerler; alın , göz çevresi ve kaşların arasında ki dikey çizgilerdir. Bundan ayrı boyundaki çizgiler, burun etrafındaki kırışıklıklarda, burun ucunu kaldırmada, dudak üstü, yanları, çene bölgesi kırışıklıklarında da kullanılmaktadır.
MİMİKLERİM KAYBOLUR MU ?
Alınacak sonuç enjeksiyon yapılan bölgeye ve verilen ilaç miktarına bağlıdır. İlacın özellikleri, uygulama yöntemleri ve uygulamayı yapan kişinin tecrübesi başarıyı etkileyen en önemli faktörlerdir. Alında ve kaşlarda kırışıklıklara neden olan hareketler (mimikler) engellenecektir, arzu edilirse hafif hareketli halde uygulanabilir. Yüzün diğer kasları botoks enjeksiyonlarından etkilenmez. İlaç sadece uygulama yapılan bölgede etkilidir.
TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER ?
Botoks işlemi 10 dakika içinde tamamlanan bir işlemdir. ilaç sulandırılarak çok az bir miktarı zerk edilerek yapılır. Bu işlem tedavi odasında, siz uzanarak veya dik bir durumda otururken çok hızlı bir şekilde, küçük dokunuşlarla yapılır. İşlemden sonra bir kaç saat süreyle dik durumda kalmak botoks ilacının enjekte edilen yerde durması açısından büyük önem taşır. Ayrıca bu zaman boyunca ilacın zerk edildiği edildiği kaslara masaj uygulanmalıdır.
ENJEKSİYONLARI AĞRILI MIDIR ?
Bu kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bazı kişiler ilaç zerk edilirken ufak sızlamalar hissedebilirler. Fakat, işlem bittikten sonra acı duyulması çok az görülür. İşlemden önce enjeksiyon uygulanacak yerlere uyuşturucu anestezik etkili kremlerle, acı hissi azaltılabilinir.
YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Botoks işemlerinin yan etkileri hemen hemen yok gibidir ve çok kısa sürelidir. Azda olsa hafif bir baş ağrısı görülebilinir, ciltte bazen kısa sürede iyileşebilen ufak morarmalar cilt yapısına göre görülebilinir. Eğer işlemi yapan profesyonel değilse, göz kapağına yapacağı yanlış bir işlemde göz kapağı aşağıya doğru sarkma ihtimali oluşabilir. Bu yan etkiler çok az görülmektedir.
KİMLERE BOTOKS YAPILMAZ ?
Hamilelere yada bebek emziren kadınlara tavsiye edilmez. Nöromüsküler problemleri yada kanama sorunu olanlar, işlem yapılacak bölgelerde rahatsızlığı olanlar, yarası olanlar bu işlem için uygun kişiler değillerdir.
İŞLEM ÖNCESİNDE NELER YAPILMALIDIR?
Kan sulandırıcı, Aspirin veya aspirin içeren ilaçları alınmamış olunmalıdır. İşlemden önce bir hafta içinde alkol içilmemesi gerekiyor. Alkol de kanama ve/veya çürüme olayını arttırıcı bir unsurdur.
İŞLEM SONRASINDA NELER YAPILMALIDIR?
İşlemden sonra bir kaç saat süreyle dik durumda durulmalıdır. Enjeksiyon yapılan yerlere masaj uygulanmalıdır.