Lazer Epilasyon Uygulamanın Riskleri
Lazer epilasyon uygulamalarının tıbbi bir müdahale olduğu gerçeğinin akıldan çıkarılmaması gerekir. Yanık riski içeren lazer epilasyon, uygun ve standartlara uygun kaliteli cihazlarla yapılmalıdır. Lazer cihazı içerisinde oluşturulan lazer cihazının elde kullanılan alet ile cilde ulaştırılması sırasında yapılan lazer atışları ile ciltte belli bir alanın taraması yapılır. Bu alanda kızarma ve kıl etrafında ödem oluşur. Genellikle 1-2 saat içinde yok olan bu tepki, bazen 1-2 gün de sürebilir.
Lazer epilasyon uygulamalarında risk ve komplikasyonlardan kaçınabilmek için hem kullanıcının hem uygulamadan yararlananın koruyucu gözlük takmaları gereklidir. Ayrıca uygulama yapılan bölgenin iki hafta boyunca güneşe maruz kalmaması ve solaryumdan kaçınılması gereklidir. Koyu renkli ve hassas ciltlerde uygulama sonrasında kabuklaşma görülebilir. Normal koşullarda kendiliğinden iyileşen bu kabuklaşma sonrası nadiren ciltte renk değişimi gözlenebilir. Şüphesiz uygulama sonrası, ilgili bölgenin temizliğine dikkat edilmesi de sağlık açısından göz ardı edilmemesi gereken önemli bir unsurdur.
Oluşabilecek risk ve komplikasyonlardan kaçınmak için uygulamacının dikkat etmesi gereken; kıl yapısı, cilt rengine ve uygulamanın yapılacağı cilt bölgesine göre uygun doz ve lazer tipinin seçilmesidir. Ayrıca uygulama yapılacak kişinin en az üç hafta öncesine kadar ağda, krem yardımıyla dökme gibi kılların kökünden dökülmesi esasına dayalı işlemler yaptırmamış olması ve dört hafta öncesine kadar solaryum, güneş banyosuna katılmamış olması gerekir. Kıl yapısının doğru değerlendirilebilmesi için de kılların tıraş edilmeden önce uzman tarafından görülmesi gereklidir.
Unutmamak gerekir ki doğru yapılan uygulama, risk ve komplikasyonları en aza indirecek, daha sağlıklı ve uzun ömürlü şekilde istenmeyen tüylerden kurtulmayı olanaklı kılacaktır. Ve bu işlemlerin uzun süre koruma sağladığını, eski yöntemlerden çok daha güvenli ve acısız olduğu unutmamak gerekir.